Daily Current Affairs GK : December 5 , 2023

Daily Current Affairs GK : December 5 , 2023

Daily Current Affairs GK

1. Consider the following countries:

1) Eritrea

2) Saudi Arabia

3) Sudan

4) Yemen

How many of the above-mentioned countries has coastline in Red Sea?

Select the correct statement(s)

(a) 1,2 and 3 only

(b) 2 and 3only

(c) 1 and 3 only

(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above

2. When was Indian Navy Day celebrated recently?

(a) 02 December

(b) 04 December

(c) 03 December

(d) None of these

Answer: (b) 04 December

3. Buxa Tiger Reserve’ which was recently seen  in news is located in  ?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) West Bengal

(d) Odisha

Solution (c)

4. Methotrexate’ seen in news recently is a class of

(a) COVID Vaccine

(b) Typhoid drug

(c) Anti-cancer drug

(d) TB vaccine

Solution (c)

5. Recently Chandrashekhar Ghosh has been appointed MD & CEO of which bank?

(a) SBI

(b) Bandan Bank

(c) Yes Bank

(d) Canara Bank

Answer: (b) Bandan Bank

6. Who has recently become the 84th Chess Grandmaster of India?

(a) Rishikesh Sisodia

(b) Harsh Dronavalli

(c) Vaishali Rameshbabu

(d) None of these

Answer: (c) Vaishali Rameshbabu

7. Which country has recently been elected to the International Maritime Organization with the maximum votes? 

(a)  UAE

(b)  Singapore

(c)  India

(d)  China

Answer: (c)  India

8. Which country’s Marapi volcano has erupted recently?

(a) Japan

(b)  Germany

(c) Indonesia

(d) None of these

Answer: (b) Indonesia

9. Who will launch the first X-ray polarimeter satellite recently?

(a) NASA

(b) ISRO

(c) Space

(d) None of these

Answer: (b) ISRO

10. Which city of Uttar Pradesh has recently been renamed as Chandranagar? 

(a) Aligarh

(b) Moradabad

(c) Firozabad

(d) None of these

Answer: (c) Firozabad

Comments

Leave a Reply