Daily Current Affairs GK : December 12 &13 2023
1.Who has became the new Chief Minister of Rajasthan?
(a) Balak Nath
(b) Vasundhara Raje
(c) Nitin Gadkari
(d) Bhajan Lal Sharma
Answer: (d) Bhajan Lal Sharma
2. Joint military exercise “Winbax-2023” is organized between ?
(a) India and Poland
(b) India and Banglades
(c) India and Vietnam
(d) India and France
Answer: (c) India and Vietnam
3.Who has launched the recently developed ‘India 2047: Voice of Youth’ initiative?
(a) Rajnath Singh
(b) Narendra Modi
(c) Amit Shah
(d) Piyush Goel
Answer: b) Narendra Modi
4. Which country has recently started the world’s first fourth generation nuclear reactor?
a) Russia
b) China
c) USA
d) France
Answer: b) China
5. ‘Shar Amartala Torgya’ festival celebrated in which Indian state ?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Arunachal Pradesh
(d) Tripura
Answer: (c) Arunachal Pradesh
6. Which state impalements ‘Maha Lakshmi scheme’?
a) Rajasthan
b) Chhatisgarh
c) Telengana
d) Mizoram
Answer: c) Telengana. Telengana impalements ‘Maha Lakshmi scheme’, aimed at providing free travel to women in buses.
7. Recently Lakadong turmeric of which state has got GI tag?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Meghalaya
d) None of these
Answer: c) Meghalaya
8.Who has been elected as the Prime Minister of Poland?
(a) William Morison
(b) Boris Watson
(c) Donald Tusk
(d) None of these
Answer: (c) Donald Tusk
9. Who has topped the recently released startup funding global ranking ?
a) America
b) Brazil
c) India
d) Crotia
Answer: a) America
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.