Assam Current Affairs Quiz : 10 &11 August 2024

Assam Current Affairs Quiz : Tireless Study presents Daily Current Affairs Quiz for all dedicated students and readers preparing for various competitive exams. In today’s session, get briefings about the important topics given in Q&A formats such as Swachh Vayu Survekshan (SVS) 2024,Swach Vayu Divas,2024 Paris Paralympics etc .

Assam Current Affairs Quiz : 10&11 August 2024

1. Which city has secured first position in the Swachh Vayu Survekshan (SVS) 2024?

(A) Jaipur

(B) Surat

(C) Kolkata

(D) Varanasi

Answer: (B) Surat

2. Which state recently hosted the 5th International Day of Clean Air for Blue Skies or Swach Vayu Divas?

(A) Andhra Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Madhya Pradesh

(D) Gujarat

Answer: (B) Rajasthan

3. How many medals were won by India at the 2024 Paris Paralympics?

(A) 25

(B) 30

(C) 29

(D) 39

Answer: (C) 29

4.Which player won the women’s singles title at the 2024 US Open ?

(A) Naomi Osaka

(B) Aryna Sabalenka

(C) Serena Williams

(D) Iga Swiatek

Answer: (B) Aryna Sabalenka

5.Who have been chosen to carry the Indian flag during the closing ceremony of the Paris Paralympics ?

A) Avani Lekhara and Suyash Jadhav

B) Harvinder Singh and  Preeti Pal 

C) Sabina Khatun and Manish Kumar

(D) Bhavina Patel and Ravi Kumar

Answer: B) Harvinder Singh and  Preeti Pal

6. Which country has India surpassed to become the world’s second – largest market for 5G smartphones ?

(A) China

(B) Germany

(C) United States

(D) Japan

Answer: (C) United States

7.Who won the men’s singles title at the 2024 US Open ?

(A) Rafael Nadal

(B) Novak Djokovic

(C) Jannik Sinner

(D) Carlos Alcaraz

Answer: (C) Jannik Sinner

8. Where is the YUDH ABHYAS – 2024 exercise being held ?

(A) Rajasthan

(B) Madhya Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Delhi

Answer: (C) Rajasthan

9.Which of the following smaller cities was recognized for air quality improvements ?

(A) Raebareli , Uttar Pradesh

(B) Indore , Madhya Pradesh

(C) Surat , Gujarat

(D) Prayagraj , Uttar Pradesh

Answer: (A) Raebareli , Uttar Pradesh

10. Which city was recognized as the top major city for air quality improvements in India ?

(A) Indore , Madhya Pradesh

(B) Surat , Gujarat

(C) Kolkata , West Bengal

(D) Nagpur , Maharashtra

Answer: (B) Surat , Gujarat

11. Where will the 2026 Asian Games be held ?

(A) Tokyo , Japan

(B) Beijing , China

(C) Aichi – Nagoya , Japan

(D) Paris, France

Answer: (C) Aichi – Nagoya , Japan

Read More:- 

Daily Current Affairs Quiz : 09 August 2024

Daily Current Affairs Quiz : 08 August 2024

Daily Current Affairs Quiz : 07 August 2024

Comments

Leave a Reply