Nobel Prize 2024 MCQ

Nobel Prize 2024 MCQ

Nobel Prize 2024 MCQ

1.Who has been awarded the Nobel Peace Prize for 2024 ?

A) International Red Cross

B) Nihon Hidankyo

C) United Nations

D) Amnesty International

Answer: (B) Nihon Hidankyo

2.Who has been awarded the 2024 Nobel Prize in the field of ‘ Physics ‘ ?
A) John Hopfield
B) Geoffrey Hinton
C) (A) & (B)  Both
D) Victor Ambrose

Answer: (C) (A) & (B)  Both

3.Who has been awarded the Nobel Prize 2024 in the field of medicine ?

A) Victor Ambros
B) Gary Ruvkun
C) Both of the above
D) None of the Above

Answer: (C) Both of the above

4. Who has been awarded the 2024 Nobel Prize in ‘ Literature ‘ ?

A ) Nargis Mohammadi

B ) David Baker

C ) Han Kang

D. John Fosse

Answer: (C) Han Kang

5.What country is Han Kang from ?

A) Japan

B) France

C) South Korea

D) North Korea

Answer: (C) South Korea

6.Who has been awarded the 2024 Nobel Prize in the field of ‘ Chemistry ?

A ) David Baker

B ) Demis Hassabis

C ) John M. Jumper

D ) All of the above

Answer: (D) All of the above

7. Who were the recipients of the 2024 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences ?

A) Paul Krugman , Amartya Sen , Joseph Stiglitz

B) Daron Acemoglu , Simon Johnson , James A. Robinson

C) Esther Duflo , Abhijit Banerjee , Michael Kremer

D) Angus Deaton , William Nordhaus , Robert Shiller

Answer: ( B) Daron Acemoglu , Simon Johnson , James A. Robinson

8.Which institution is responsible for awarding the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences ?

A) The Royal Swedish Academy of Sciences

B) The Nobel Committee

C) Norwegian Parliament

D) Massachusetts Institute of Technology

Answer:  (A) The Royal Swedish Academy of Sciences

9.What is the primary focus of Nihon Hidankyo’s efforts ?

A) Promoting global education

B) Achieving a world free of nuclear weapons

C) Advocating for climate change awareness

D) Improving international trade relations

Answer: (B) Achieving a world free of nuclear weapons

10.Which Country’s Parliament committee selects the Nobel Peace Prize ?

A) Norwegian Parliament

B) Swiss Parliament

C) German Parliament

D) British Parliament

Answer: (A) Norwegian Parliament

11.What is the total prize amount for the Nobel Prize in Physics 2024 ?

A) 10 million Swedish kronor

B) 11 million Swedish kronor

C) 12 million Swedish kronor

D) 13 million Swedish kronor

Answer: (B) 11 million Swedish kronor

12.The 2024 Nobel Prize in Physics was awarded for contributions to which field ?

A) Quantum Mechanics

B) Astrophysics Machine

C) Learning with Artificial Neural Networks

D) String Theory

Answer: (C) Learning with Artificial Neural Networks

13.What does Han Kang’s Nobel Prize win signify for literature ?

A) A victory for male authors

B) The importance of diverse narratives exploring trauma and identity

C)An endorsement of traditional storytelling methods

D) A focus on commercial success

Answer: (B) The importance of diverse narratives exploring trauma and identity

14.Which novel by Han Kang won the Man Booker International Prize in 2016 ?

A) The White Book

B) Human Acts

C) The Vegetarian

D) The Love Story

Answer: (C) The Vegetarian

15.What did Ambros and Ruvkun discover ?

A) DNA structure

B) The role of microRNA in gene regulation

C) The function of mitochondria

D) The process of photosynthesis

Answer:  (B) The role of microRNA in gene regulation


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply