Assam Geography Question Answer:
1. Which is the largest district in Assam by area ?
(a) Dhubri
(c) Karbi Anglong
(b) Kamrup
(d) Nalbari
Answer: (c) karbi Anglong
2. The literacy rate of Assa according to 2011 census is
(a) 75.25%
(b) 72.35%
(c) 72.19%
(d) 70.45%
Ans: (c) 72.19%
3. The Asom Divas is celebrated on by
(a) 10th December
(b) 2nd December
(c) 15th August
(d) 26th January
Ans: (b) 2nd December
4. Which is the highest point in Assam ?
(a) Sri Surya
(b) Chenghehishon
(c) Nilachal
(d) Himagiri
Ans: (b) Chenghehishon
5. Which state is to the north of Assam ?
(a) Manipur
(b) Tripura
(c) West Bengol
(d) Arunachal Pradesh
Ans : (d) Arunachal Pradesh
6. When did the British annex Assam ?
(a) 1826
(b) 1925
(c) 1888
(d) 1772
Ans: (a) 1826
7. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year ?
(a) 1969
(c) 1988
(b) 1965
(d) 1972
Answer: (a) 1969
8. In which location, the Manas river joins the Brahmaputra river ?
(a) Dhubri
(b) Jogighopa
(c)Bilasipara
(d) Halakura
Answer: (b) Jogighopa
9. Which town is also known as Manchester of Assam ?
(a) Sualkuchi
(b)Hajo
(c) Barpeta
(d) halakura
Answer: (a) Hajo
10. The first Book fair in Assam was held at
(a) Guwahati
(b) Jorhat
(c) Dhubri
(d) Nagaon
Ans: (d) Nagaon
11. Who was the first Speaker of the Assam Assembly ?
(a) Hitendra Nath
(b) Ranjit Das
(c) Basanta Kumar Das
(d) Tarun Kumar Gogoi
Answer: (c) Basanta Kumar Das
12. How many Wildlife Sanctuaries are there in Assam ?
(a) 20
(b) 16
(c) 18
(d) 19
Answer: (c) 18
13. Name the state Tree of Assam ?
(a) Neem
(b) Sal
(c) Hollong
(d) segun
Answer: (c) Hollong
14. Name the state Birds of Assam ?
(a) Koel
(b) Deo hanh
(c) Woodland birds
(d) pigmy-hog
Answer: (b) Deo hanh
15. Pabitora Sanctuary got its recognition in the year
(a) 1995
(b) 2001
(c) 1987
(d) 1998
Answer: (c) 1987
16. Manas National Park has a coverage area of ?
(a) 465 sq.km
(b) 480 sq.km
(c) 500 sq.km
(d) 450 sq.km
Answer: (c) 500 sq.km
17. The State Animal of Assam is
(a) One horned Rhinoceros
(b) Elephant
(c) Leopard
(d) Tiger
Answer: (a) One horned Rhinoceros
18. About Species of mammals are found in Assam
(a) 200
(b) 188
(c) 189
(d) 180
Answer: (c) 189
19. The Variety of Ape found in Assam is known as
(a) Wodland birds
(b) Hoolock gibbon
(c) Leopard
(d) None of this
Answer: (b) Hoolock gibbon
20. Which of the following is recognised as the state Flower of Assam?
(a) Lotus
(b) Rose
(c) Foxtail Orchid
(d) None
Answer: (c) Foxtail Orchid
21. Orang Natioanl Park got its recognition in the year?
(a) 1999
(b) 2000
(c) 1998
(d) 2001
Ans: (a) 1999
22. Which National park of Assam is one of the richest National parks harbouring the largest no of animal speices in India?
(a) Manas
(b) Kaziranga
(c) Orang
(d) Nameri
Ans: (a) Manas
23. Migratory birds ‘Commit mass suicide’ at which place of Assam ?
(a) Manas
(b) Jatinga
(c) Kaziranga
(d) Halakura
Answer: (b) Jatinga
24. At which place of Assam is a jute mill located?
(a) Silghat
(b) Guwahati
(c) Dhubri
(d) Jorhat
Answer: (a) Silghat
25. Which of the following districts of Assam has the highest concentration of factories and small-scale industries?
(a) Dhubri
(b) Nalbari
(c) Bongaigaon
(d) Kamrup
Answer: (d) Kamrup
26. The ‘Assam Sports Day’ celebrated on
(a) 16th August
(b) 17th October
(c) 2nd December
(d) 26th January
Ans: (b) 17th October
27. In which year did ‘Assamese’ get recognition as the state language of Assam?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1985
(d) 1960
Ans: (d) 1960
28. The Stone carved momentoes of Hinduism, Buddhism and Jainism are found only at Sri surya Pahar in Assam. Can you name the district where it located?
(a) Dhubri
(b) Goalpara
(c) Kamrup
(d) Barpeta
Answer: (b) Goalpara
29. The other name for the main pillar of Naamghar is
(a) Lai Khuta
(b) Monikut
(c) Gate
(d) None of the Above
Answer: (a) Lai Khuta
30. Which place in Assam is famous for its ‘Satra Nagori”?
(a) Dhubri
(b) Barpeta
(c) Nalbari
(d) Hojai
Answer: (b) Barpeta
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.