Assam Geography MCQ

Assam Geography MCQ- Part -1

 

1.How much percent of the Indian landmass is covered by Assam?

(a)    3.39%

(b)    2.39%

(c)    4.39%

(d)    2.93%

Answer (b)

2.Panidihing Birds Sanctuary is located in which of the following districts of Assam?

(a)    Jorhat

(b)    Golaghat

(c)    Sibsagar

(d)    Dhemaji

Answer (c)

3.The total area of Assam is

(a)    80,645 sq.km

(b)    78,438 sq.km

(c)    79,012 sq.km

(d)    77,901 sq.km

Answer (b)

4. Assam State enjoys which type of climate? 

(a) The tropical climate

(b) The hot climate

(c) The  warm climate

(d) The  cold climate

Answer (a)

5. Which district of Assam has the longest international boundary?

(a)   Barpeta

(b)    Dhubri

(c)    Karimganj

(d)    Nalbari

Answer (b)

6.The tribe of Assam having the largest size of population next to the Bodo’s is ? 

(a)  The Karbis

(b)   The Raba

(c)    The Mising

(d)    The Rabha

Answer (c)

7. With which of the following states Assam shares the longest interstate Boundary?

(a) West Bengal

(b) Nagaland

(c) Meghalaya

(d) Mizoram

Answer: (c) 

8. Assam shares an international border with which of the following countries? 

(a) Nepal and Bangladesh

(b) Bhutan, Myanmar and Bangladesh

(c) Bhutan and Bangladesh

(d) Bhutan, Nepal and China

Answer:(c) 

9. How many Districts of Assam shares the International boundary with Bangladesh ? 

(a) Four Districts

(b) Six Districts

(c) Seven Districts

(d) Five Districts

Answer:(a) 

10. In which year, Kaziranga wildlife Sanctuary was recognized as a National Park?

(a)  1974
(b)  1975
(c)  1976
(d)  1977

Answer (a)

11. Longloi, Kailajan, Silbheta are famous for which of the following resources?

(a)    Limestone
(b)    Iron ore
(c)    Coal
(d)    Sillimanite

Answer (c)

12. The National Park of Assam where the rare white-winged duck (Deohah) is found in? 

(a)    Nameri National Park
(b)    Dibru Saikhowa National Park
(c)    Manas National Park
(d)    Orang National Park

Answer (a)

13. Of the total geographical area of Assam, the total area under forest is 

(a)    34%
(b)    30%
(c)    28%
(d)    19%

Answer (a)

14. The Singhasan peak, the highest peak of Assam is located on ? 

(a)    Nilachal Hills

(b)    Barail Range

(c)    Agyathuri Hill

(d)    Rengma Hills

Answer (b)

15. Which of the following pair is not correctly matched? 

(a) Barnadi WLS : Udalguri

(b) Panidihing WLS : Jorhat

(c) Nambor WLS : Karbi Anglong

(d) Burachapari WLS : Sonitpur

Answer: (b) 

16. Which of following is the largest National parks in Assam ? 

(a) Nameri National Park

(b) Raimona National Park

(c) Manas National Park

(d) Kaziranga National Park

Answer:(d) 

17. Which of the following is NOT a tributary of Barak River ? 

(a) Longai

(b) Jiri

(c) Beki

(d) Katakhal

Answer:(c)

18. With how many Indian states Assam shares its border ? 

(a) 5

(b) 7

(c) 9

(d) 11

Answer: (b) . Assam shares boundary with West Bengal, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Tripura, Nagaland, Manipur and Mizoram.

19.Which of the following state does not share its boundary with Bangladesh ? 

(a) West Bengal

(b) Tripura

(c) Assam

(d) Manipur

Answer: (d) 

20.Which of the following is a Ramsar site ? 

(a) Deepor Beel 

(b) Dighalipukhuri

(c) Chandubi Lake 

(d) None of the above

Answer:(a)

21.What is the population density of Assam? 

(a) 428/km2

(b) 349/km2

(c) 398/km2

(d) 469/km2

Answer: (c)

22. Where was the first match factory of Assam located ?

(a) Dibrugarh

(b) Nagaon

(c) Dhubri

(d) Goalpara

Answer: (c)

23. Which of the following was formed from the earthquak in 1897 ? 

a) Chandubi Lake

b) Deepor Beel 

c) Umananda 

d) None of the above

Answer: (a)

24. According to the 2011 census, the population of Assam is approximately _______ of the total population of India. 

(a) 4.67 % 

(b) 2.58 %

(c) 1.03 %

(d) 3.4 %

Answer: (b)

25. Which of the following districts does NOT share the border with Bhutan ?

a) Baksa

b) Udalguri

c) Kokrajhar

d) Sonitpur

Answer:(d)

26. Which wildlife sanctuary in Assam is the largest in terms of area? 

(a) Morat Longri Wildlife Sanctuary

(b) Barail Wildlife Sanctuary

(c) East Karbi Anglong Wildlife Sanctuary

(d) Pobitora Wildlife Sanctuary A

Answer: (a)

27. In Assam, red soil is the main feature of which area?   

(a) Bodoland area

(b) North Cachar Hill area

(c) Barak Valley region

(d) Brahmaputra valley region

Answer: (b)

Assam Geography MCQ- Part-1

Read More:-

Paris Olympic Games MCQ

Assam Geography MCQ


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply