Assam Geography Question Answer

Assam Geography Question Answer:

Assam Geography MCQ- Part-1

1. Which is the largest district in Assam by area ?

(a) Dhubri

(c) Karbi Anglong

(b) Kamrup

(d) Nalbari

Answer: (c) karbi Anglong

 

2. The literacy rate of Assa according to 2011 census is

(a) 75.25%

(b) 72.35%

(c) 72.19%

(d) 70.45%

Ans: (c) 72.19%

 

3. The Asom Divas is celebrated on by

(a) 10th December

(b) 2nd December

(c) 15th August

(d) 26th January

Ans: (b) 2nd December

4. Which is the highest point in Assam ?

(a) Sri Surya

(b) Chenghehishon

(c) Nilachal

(d) Himagiri

Ans: (b) Chenghehishon

 

5. Which state is to the north of Assam ?

(a) Manipur

(b) Tripura

(c) West Bengol

(d) Arunachal Pradesh

Ans : (d) Arunachal Pradesh

6. When did the British annex Assam ?

(a) 1826

(b) 1925

(c) 1888

(d) 1772

Ans: (a) 1826

7. The Assam Agricultural University, Jorhat was established in the year ?

(a) 1969

(c) 1988

(b) 1965

(d) 1972

Answer: (a) 1969

8. In which location, the Manas river joins the Brahmaputra river ?

(a) Dhubri

(b) Jogighopa

(c)Bilasipara

(d) Halakura

Answer: (b) Jogighopa

9. Which town is also known as Manchester of Assam ?

(a) Sualkuchi

(b)Hajo

(c) Barpeta

(d) halakura

Answer: (a) Hajo

10. The first Book fair in Assam was held at

(a) Guwahati

(b) Jorhat

(c) Dhubri

(d) Nagaon

Ans: (d) Nagaon

11. Who was the first Speaker of the Assam Assembly ?

(a) Hitendra Nath

(b) Ranjit Das

(c) Basanta Kumar Das

(d) Tarun Kumar Gogoi

Answer: (c) Basanta Kumar Das

12. How many Wildlife Sanctuaries are there in Assam ?

(a) 20

(b) 16

(c) 18

(d) 19

Answer: (c) 18

13. Name the state Tree of Assam ?

(a) Neem

(b) Sal

(c) Hollong

(d) segun

Answer: (c) Hollong

14. Name the state Birds of Assam ?

(a) Koel

(b) Deo hanh

(c) Woodland birds

(d) pigmy-hog

Answer: (b) Deo hanh

15. Pabitora Sanctuary got its recognition in the year

(a) 1995

(b) 2001

(c) 1987

(d) 1998

Answer: (c) 1987

16. Manas National Park has a coverage area of ?

(a) 465 sq.km

(b) 480 sq.km

(c) 500 sq.km

(d) 450 sq.km

Answer: (c) 500 sq.km

17. The State Animal of Assam is

(a) One horned Rhinoceros

(b) Elephant

(c) Leopard

(d) Tiger

Answer: (a) One horned Rhinoceros

18. About Species of mammals are found in Assam

(a) 200

(b) 188

(c) 189

(d) 180

Answer: (c) 189

19. The Variety of Ape found in Assam is known as

(a) Wodland birds

(b) Hoolock gibbon

(c) Leopard

(d) None of this

Answer: (b) Hoolock gibbon

20. Which of the following is recognised as the state Flower of Assam?

(a) Lotus

(b) Rose

(c) Foxtail Orchid

(d) None

Answer: (c) Foxtail Orchid

21. Orang Natioanl Park got its recognition in the year?

(a) 1999

(b) 2000

(c) 1998

(d) 2001

Ans: (a) 1999

22. Which National park of Assam is one of the richest National parks harbouring the largest no of animal speices in India?

(a) Manas

(b) Kaziranga

(c) Orang

(d) Nameri

Ans: (a) Manas

 

23. Migratory birds ‘Commit mass suicide’ at which place of Assam ?

(a) Manas

(b) Jatinga

(c) Kaziranga

(d) Halakura

Answer: (b) Jatinga

 

24. At which place of Assam is a jute mill located?

(a) Silghat

(b) Guwahati

(c) Dhubri

(d) Jorhat

Answer: (a) Silghat

 

25. Which of the following districts of Assam has the highest concentration of factories and small-scale industries?

(a) Dhubri

(b) Nalbari

(c) Bongaigaon

(d) Kamrup

Answer: (d) Kamrup

 

26. The ‘Assam Sports Day’ celebrated on

(a) 16th August

(b) 17th October

(c) 2nd December

(d) 26th January

Ans: (b) 17th October

 

27. In which year did ‘Assamese’ get recognition as the state language of Assam?

(a) 1947

(b) 1950

(c) 1985

(d) 1960

Ans: (d) 1960

 

28. The Stone carved momentoes of Hinduism, Buddhism and Jainism are found only at Sri surya Pahar in Assam. Can you name the district where it located?

(a) Dhubri

(b) Goalpara

(c) Kamrup

(d) Barpeta

Answer: (b) Goalpara

 

29. The other name for the main pillar of Naamghar is

(a) Lai Khuta

(b) Monikut

(c) Gate

(d) None of the Above

Answer: (a) Lai Khuta

30. Which place in Assam is famous for its ‘Satra Nagori”?

(a) Dhubri

(b) Barpeta

(c) Nalbari

(d) Hojai

Answer: (b) Barpeta


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply