Current Affairs Quiz : 04 & 05 August 2024

Current Affairs Quiz : Tireless Study presents Daily Current Affairs Quiz for all dedicated students and readers preparing for various competitive exams. In today’s session, get briefings about the important topics given in Q&A formats such as Paris Paralympics 2024 , Varuna’ exercise, Project Naman , Vishva Shanti Buddha Vihar etc.

Current Affairs Quiz

1. With which country is the Indian Navy conducting the ‘Varuna’ exercise?

(a) Bangladesh

(b) Russia

(d) Bhutan

(d) France

Answer: (d) France

2. Where did President of India inaugurate Vishva Shanti Buddha Vihar?

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Andhra Pradesh

(d) Nagaland

Answer: (a) Maharashtra

3. Who recently launched the first phase of Project Naman?

(a) Assam Police

(b) Indian Army

(c) Indian Air Force

(d) ITBP

Answer: (b) Indian Army

4. Which award did Dharambir win at the Paris 2024 Paralympics?

(a) Bronze

(b) Silver

(c) Gold

(d) None

Answer: (a) Gold

5. Who was recently appointed as the selector of the men’s cricket team by BCCI?

(a) Saurabh Ganguly

(b) MS Dhoni

(c) Ajay Ratra

(d) Virat Kohli

Answer: (c) Ajay Ratra

6. Who is the oldest Indian to swim across the English Channel solo?

(a) Ramesh Sharma

(b) Siddharth Agarwal

(c) Monoj Kumar

(d) Abhishek Ganguly

Answer: (b) Siddharth Agarwal

7. With which country has India recently partnered for the semiconductor sector?  

(a) Singapore

(b) Malaysia

(c) UAE

(d) Japan

Answer: (a) Singapore

8. In which event did Sharad Kumar and Mariyappan Thangavelu win medals at Paris Paralympics 2024?

(a) Shooting

(b) Break Dancing

(c) High jump

(d) Swimming

Answer: (c) High jump

9. Which country has scored the highest powerplay total in T-20I cricket history?

(a) England

(b) Bangladesh

(c) India

(d) Australia

Answer: Australia

 


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply