Daily Current Affairs : 11 December 2023

Daily Current Affairs : 11 December 2023

Daily Current Affairs

1. When was ‘Human Rights Day’ celebrated recently?

a) 07 December

b) 08 December

c) 09 December

d) 10 December

Answer: d) 10 December

2. The Union Government has approved the first urban flood mitigation project for which state ?

a) Assam

b) Tamil Nadu

c) Bihar

d) UP

Answer: b) Tamil Nadu

3. Which country has recently successfully launched Juke-2 Y-3 rocket into space?

a) Russia

b) China

c) Japan

d) North Korea

Answer: b) China

4. Which institution built the Bharat Bill Payments (BBPS)?

a) SBI

b) RBI

c) NPCI

d) None of these

Answer: c) NPCI

5. A task force will be formed by Thailand and which country in view of the recent increase in border unrest?

a) Russia

b) Myanmar

c) Singapore

d) Australia

Answer: b) Myanmar

6. Who has become the new Chief Minister of Chhattisgarh?

a) Pushkar Singh

b) Vishnu Deo Sai

c) Sukhvinder Singh

d) None of these

Answer : b) Vishnu Deo Sai

7. With which country has India recently signed a cooperation agreement in the field of education?

a) Rawanda

b) Uganda

c) Kenya

d) Somalia

Answer: c) Kenya

8. Which country has recently launched a new remote sensing satellite into space?

a) China

b) USA

c) India

d) UAE

Answer: a) China

9. Recently, where will ‘GPAI Summit 2023 be organized?

a) Indore

b) Mumbai

c) New Delhi

d) Kolkata

Answer: c) New Delhi

10. Recently, which Tamil poet’s birthday has been proposed to be celebrated as “Indian Language Day”?

a) Chinnaswamy Subramaniam Bharati

b) Chinnaswamy Muttu Swami

c) D K Subramaniam

d) None of these

Answer: a) Chinnaswamy Subramaniam Bharati

 

Daily Current Affairs : 10 December 2023

Comments

Leave a Reply