Daily Current Affairs GK : December 12 &13 2023

Daily Current Affairs GK : December 12 &13 2023

Daily Current Affairs GK

 

1.Who has became the new Chief Minister of Rajasthan?

(a) Balak Nath

(b) Vasundhara Raje

(c) Nitin Gadkari

(d) Bhajan Lal Sharma

Answer: (d) Bhajan Lal Sharma

2. Joint military exercise “Winbax-2023” is organized between ?

(a) India and Poland

(b) India and Banglades

(c) India and Vietnam

(d) India and France

Answer: (c) India and Vietnam

3.Who has launched the recently developed ‘India 2047: Voice of Youth’ initiative?

(a) Rajnath Singh

(b) Narendra Modi

(c) Amit Shah

(d) Piyush Goel

Answer: b) Narendra Modi

4. Which country has recently started the world’s first fourth generation nuclear reactor?

a) Russia

b) China

c) USA

d) France

Answer: b) China

5. ‘Shar Amartala Torgya’ festival celebrated in which Indian state ?

(a) Assam

(b) Nagaland

(c) Arunachal Pradesh

(d) Tripura

Answer: (c) Arunachal Pradesh

6. Which state impalements ‘Maha Lakshmi scheme’?

a) Rajasthan

b) Chhatisgarh

c) Telengana

d) Mizoram

Answer: c) Telengana. Telengana impalements ‘Maha Lakshmi scheme’, aimed at providing free travel to women in buses.

7. Recently Lakadong turmeric of which state has got GI tag? 

a) Assam

b) Arunachal Pradesh

c) Meghalaya

d) None of these

Answer: c) Meghalaya

8.Who has been elected as the Prime Minister of Poland?

(a) William Morison

(b) Boris Watson

(c) Donald Tusk

(d) None of these

Answer: (c) Donald Tusk

9. Who has topped the recently released startup funding global ranking ?

a) America

b) Brazil

c) India

d) Crotia

Answer: a) America

 

Daily Current Affairs GK : December 11, 2023


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply